Τι να προσέχετε όταν ταξιδεύετε με το κατοικίδιό σας

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, οι διακοπές αποτελούν πάντα ένα ιδιαίτερο ζήτημα! Όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρίες και ξενοδοχεία μετατρέπονται σε “pet friendly” και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα: «Να ζήσω την καλοκαιρινή εμπειρία με τη γάτα ή το σκύλο μου ή να το αφήσω πίσω σε κάποιο συγγενή;». Παράλληλα, τα ξενοδοχεία αποκλειστικά για σκύλους ή γάτες ακούγονται βασανιστικά σε μερικούς. Μπορούμε όμως να ταξιδέψουμε με το κατοικίδιό μας χωρίς να ταλαιπωρηθεί κανένας από τους δύο; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών; Εάν προγραμματίσετε σωστά τις κινήσεις σας… οι διακοπές σας θα μετατραπούν σε απόλαυση!

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας πρέπει να έχετε ενημερωθεί για τα πάντα… ακόμα και για τα κτηνιατρικά νοσοκομεία που βρίσκονται στον τελικό προορισμό σας. Πρέπει να έχετε εφοδιαστεί με ένα κλουβί, ένα λουρί, μια ποικιλία από σκυλοτροφές, ένα μπολ για τροφή και νερό, ένα ή δύο παιχνίδια, μια κουβέρτα, το κρεβάτι του και αρκετές σακούλες για τα απορρίμματα τους. Παράλληλα, πρέπει να κουβαλάτε το πιστοποιητικό υγείας του και το φαρμακείο του, με ηρεμιστικά, γάζες, αντισηπτικά και σπρέι για έντομα.

Επίσκεψη γιατρού

Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει κάνει όλα τα εμβόλια, ιδιαίτερα όσον αφορά τη λύσσα. Ενημερώστε το γιατρό για τον προορισμό σας, τη διάρκεια, και το μεταφορικό μέσο, ώστε να σας συμβουλεύσει για την υγεία του κατοικίδιού σας. Επίσης, μπορεί να σας δώσει κάποιο ηρεμιστικό φάρμακο σε περίπτωση που το ζωάκι σας γίνει ανήσυχο ή επιθετικό και δραμαμίνη σε περίπτωση ναυτίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το μεταφορικό μέσο των διακοπών

Τα αεροπορικά ταξίδια για τα σκυλιά δεν είναι πάντα μια καλή ιδέα. Το μέρος που τοποθετούν τα κατοικίδια, κυρίως τα μεγαλόσωμα, δεν αποτελεί και τον πιο ευχάριστο χώρο, αφού δεν διαθέτει ούτε καν θέρμανση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πτήση δεν είναι μια επιλογή, απλά δεν είναι η ιδανικότερη! Τα ζωάκια μεταφέρονται σε ειδικά καλάθια μαζί με το πιστοποιητικό υγείας τους. Ιδανική βέβαια είναι η  “Pet Airways”, μια αεροπορική εταιρία μόνο για κατοικίδια, η οποία όμως είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό πόλεων.

Αντίθετα, το αυτοκίνητο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψετε με σκυλιά… αν βέβαια τα έχετε συνηθίσει σε συχνές βόλτες και μέσα στις θήκες μεταφοράς τους. Παράλληλα, πρέπει να σταματάτε κάθε 3-5 ώρες για να ξεπιαστεί το ζωάκι σας και να πιει νερό. Πριν το βγάλετε από το αμάξι, δέστε το με ένα λουρί για να μην σας ξεφύγει στο δρόμο…

Απολαύστε τη διαμονή σας

Αν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο, πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα μέρος «φιλικό προς τα ζώα», ώστε να καλύπτει κάθε ανάγκη του κατοικίδιού σας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτά τα ξενοδοχεία είναι περιορισμένα. Τα περισσότερα στο εξωτερικό προσφέρουν ειδικά κρεβάτια για τα κατοικίδια και τα φροντίζουν καθημερινά. Πρέπει να έχετε ενημερωθεί από την αρχή για το είδος του ξενοδοχείου, ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα με τη διαμονή σας.

 «Διαβατήριο» και μικροτσίπ

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι τοποθετήσετε στο κατοικίδιό σας μια ταμπέλα με τα δικά του στοιχεία και του ιδιοκτήτη, σε περίπτωση που απομακρυνθείτε από αυτό. Απαραίτητα κρίνονται τα μικροτσίπ για σκύλους και γάτες, τα οποία εμφυτεύονται με ένεση στο ζώο και διαθέτουν έναν μοναδικό αριθμό σήμανσης. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται από τον κτηνίατρο, ο οποίος θα σας δώσει ένα Πιστοποιητικό Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης με τον αριθμό σήμανσης. Αντίγραφο της ταυτοποίησης θα αποσταλεί και στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου