Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι απόφαση ζωής !

 Η απόφαση υιοθεσίας ενός σκύλου δεν είναι και δε θα πρέπει να θεωρείται απλή υπόθεση .

Γιατί ο σκύλος δεν είναι σίγουρα ένας φτηνός εύκολος συναγερμός, δεν είναι ο καλύτερος σωματοφύλακας και φύλακας του σπιτιού. Γιατί δεν είναι status symbol, δεν είναι σίγουρα αποδεκτό μέλος της κοινωνίας και κοστίζει αν όχι στην αγορά του σίγουρα στη συντήρηση του μετά. Γιατί το ζώο δεν είναι παιχνίδι .

Είναι άλλο ένα παιδί που ποτέ μάλιστα δε μεγαλώνει και δεν ανεξαρτητοποιείται!

Γιατί δεν μπορείς να διαθέσεις χρήματα για τον εμβολιασμό, τον αποπαρασιτισμό, το τσιπάρισμα, τη στείρωση και την πιθανή περίθαλψή του. Γιατί δεν έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο και χώρο να διαθέσεις. Τα ζώα χρειάζονται τα τρία Χ: Χώρο, Χρόνο, Χρήμα.

Όσο ξεχωριστός είσαι εσύ, άλλο τόσο ξεχωριστός είναι και ο σκύλος.

Μην ξεχνάς ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Πριν τον αποκτήσεις, σκέψου ποιος «χαρακτήρας» σου ταιριάζει, ποιες ιδιαιτερότητές του μπορείς να καλύψεις, ποιες συνήθειές του μπορείς να ικανοποιήσεις

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι απόφαση ζωής. Tόσο απλά, αλλά και τόσο αυστηρά. Με έναν σκύλο κοντά σου, θα αλλάξει όλη σου η καθημερινότητα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Δεν μπορείς να συμβιβαστείς με οτιδήποτε λιγότερο.

Το αδέσποτο δεν θα σε αγαπήσει παραπάνω από ένα που σου ήρθε από φάρμα. Αλλά θα αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου λίγο περισσότερο.

Ο σκύλος δεν έρχεται με κάρτα αλλαγής. Δεν τον κάνεις δώρο.

Ότι του δίνεις, σου επιστρέφει στο δεκαπλάσιο. Οπότε φρόντισε να τον αγαπάς και να τον φροντίζεις.

Ο σκύλος θέλει χώρο για να κινείται, να εξερευνά, να τρέχει, να παίζει. Και χρόνο για να ασχολείσαι μαζί του, να κάνετε παρέα, να κάνετε πράγματα μαζί, να νιώθει την παρουσία σου όσο το δυνατόν περισσότερο.

 Ο σκύλος χρειάζεται πρόγραμμα !

Δεν έχει σημασία αν είσαι άρρωστος, κουρασμένος, στεναχωρημένος. Ο σκύλος σου πρέπει να πάει βόλτα. Για να πάρει αέρα, για να κάνει ότι επιτάσσει η φύση, για να τρέξει, να ξεδώσει, να φλερτάρει, να χαζέψει.

Η βόλτα του σκύλου σου, κάνει καλό και στη δική σου υγεία.

 Δώσε του το χρόνο που χρειάζεται για να κάνει το ίδιο. Δεν θα σε ενοχλούσε αν ήταν «ικανοποιημένος».

Ο σκύλος ξέρει δύο ρόλους. Είναι ή αφεντικό ή ακόλουθος.

Εκπαίδευσε τον σκύλο σου. Κυρίως για να μάθεις εσύ πώς πρέπει να του φέρεσαι και πώς όχι.

Δεν φταίνε οι σκύλοι που γίνονται επιθετικοί, τα αφεντικά φταίνε που τους εκπαιδεύουν έτσι.

Δεν κλαίει απ’τη χαρά του που σε είδε, αλλά γιατί δεν θα αποβάλει ποτέ το άγχος της εγκατάλειψης. Φρόντισε να μην του το αυξάνεις.

Ποτέ μην παίρνεις τον σκύλο σου στην παραλία, γιατί καίγονται τα πατουσάκια του.

Ποτέ μην τον αφήνεις καλοκαίρι μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί μπορεί να σκάσει από τη ζέστη.

Και επειδή στα σκυλιά στην πλειοψηφία τους αρέσει η θάλασσα, πήγαινέ τα για μπάνιο είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα.

 

Ο σκύλος δίνει αγάπη χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα. Κάνε κι εσύ το ίδιο. Αγάπησέ τον χωρίς όρους και όρια.

Η ζωή είναι άλλωστε πάντα οι επιλογές μας αρκεί να γίνονται όλες τους συνειδητά! Και η επιλογή του να ζήσεις δίπλα σε ένα κατοικίδιο είναι σίγουρα κάτι το οποίο οφείλεις σε όσα σου χαρίζει εκείνο να αποφασίσεις μετά από πολύ ώριμη σκέψη ως απόφαση ζωής παραμένοντας δίπλα του μέχρι την τελευταία του πνοή σε αυτό το ταξίδι ζωής μαζί του!

 

 

Έξτρα πληροφορίες: 

  • Στις ΗΠΑ πολλοί γιατροί «συνταγογραφούν» σκύλους, σε όσους πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη. Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρών ψυχικών διαταραχών, το άτομο θεωρεί ότι δεν το αγαπάνε.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο ή γάτα, έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στη ζωή τους κάποια αλλεργία
  • Τα κατοικίδια ωφελούν τον εγκέφαλο. Ένας τρόπος για να είναι οι άνθρωποι ψυχολογικά και νοητικά υγιείς είναι η κοινωνικοποίησή τους. Οι κηδεμόνες ζώων έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους ακόμη και για θέματα που δεν έχουν καμιά αξία και αυτό είναι ευεργετικό και για την ψυχή και για τον εγκέφαλο. Αποδεδειγμένη η συμβολή των κατοικίδιων σε διάφορες ασθένειες ή ιδιαιτερότητες (σύνδρομο Down, αναπηρίες, δυσλεξία κ.α)